perjantai 19. joulukuuta 2008

Joulu - juhlista suurin


Joulun sanoma oli kiirinyt kautta maailman ja se saapui myös Junnonperälle katkaisemaan pitkän hämärän kaamoksen ajan . Aikaisin , jo loka -marraskuulla perukka sai yleensä vahvan lumipeitteen . Harmaa seutukunta näytti kyyhöttävän kylmissään hankien keskellä . Pakkanen paukahteli rakennusten seinissä , mutta sisällä taloissa , navetoissa ja talleissa oli lämmintä . Ahkerasti lämmitettiin uunia , savu nousi suorina patsaina ylös kohti hämärää taivasta . Tiellä kulkevien hevosten hengityshuurut muodostivat kuuraa sierainten ympärille ja selkään kertyi kuuramatto . Reen jalasten alla lumi naukui omaa säveltään , mikä kuului kauas aisakellon tai kulkusten äänen yli .
Vaikka seutu näytti hiljaiselta hankien keskellä , ei se toki ollut nukahtanut talviuneen . Joulun lähestyminen toi mukanaan omat toimensa . Miesten oli teurastettava se lihotettu sika , mikä keväällä oli juoksennellut tuvan lattialla pienenä porsaana . Maalla opittiin jo pieninä lapsina , mikä on eläinten tarkoitus . Ei ne olleet lemmikkejä , vaan niiden lihaa tarvittiin , että selvittäisiin pitkän talven yli . Lihoista varattiin kinkku , tai muu iso lihapala paistettavaksi joulupöytään . Paksu läski oli arvokasta ruokatavaraa . Piti olla ainakin kymmensenttinen kerros lihojen ympärillä , ennenkuin sika oli tarpeeksi lihava teurastettavaksi .
Miehet ajoivat heiniä pihalatoon kaukaisemmista ladoista . Mahdollisen vähän lauhemman päivän aikana haettiin perunoita kellarista . Kellaria ei passannut mennä aukomaan kovin kylmänä päivänä . Kellariin olisi päässyt kylmää ja perunat olisivat paleltuneet tuotaessa . Meillä kellari oli lammashaan puolella , missä maasto laskeutui hiukan . Kellari oli kaivettu tähän loivaan rinteeseen .
Naiväellä oli omat touhunsa . Ensimmäisiä jouluun liittyviä töitä oli suursiivois . Pirtin seinät ripsuttiin kuusesta tai katajasta tehdyllä luudalla . Kaikki huonekalut , kuten penkit , pöytä ,sängyt , ovet ja muut pestiin . Siivouksen jälkeen seinät suorastaan raikuivat , jos vähän kokeeksi kiljahteli . Niin tehtiin itse kukin .
Koulussa harjoiteltiin ahkerasti ohjelmia kuusijuhlaa varten . Harjoitteleminen oli tosi tiivistä . Jopa niin , että muistelen , että kerran Aholan Toini ja minä käytiin harjoittelemassa kuusijuhlaa edeltävänä sunnuntainakin . Silloinkin oli pakkassää . Me unelmoitiin kävellessämme joulun ja talven kauneudesta . - Jokainen perukkalainen muistaa ne kaksi suurta petäjään , joista toinen oli Nurmelan lähellä ja toinen Rinteen ja Pienensaaren välillä . - Katseltiin miten kauniita ne olivat . Neulaset oksien nokissa näyttivät muodostavan pienenpieniä hopeakelloja . Mielemme sopukoista kumpusi ihania joulusatuja .
Kotona oli pientä salaperäisyyttä . Joku ovi tai kaappi saattoi yhtäkkiä olla lukittuna ja avainkin oli kadonnut . Useimmiten kuitenkin oli niin että siellä ei sattunut juuri silloin olemaan mitään tärkeää , että ovea ei sentään tarvinnut ruveta tiirikoimaan .
Leivottiin . Nisu-ukot piti tehdä jokaiselle . Nisu oli tosi mieluista herkkua . Sitä ei syöty ihan joka päivä . Kerran isä oli sodan jälkeen saanut jostakin työmaalta jäädytettyä puhvelin lihaa , ( ainakin hän kertoi niin ) ja ison rasian luumumarmeladia . Silloin oli tarkan pelin ajat . Isä leikkasi pullapalat tarkasti samankokoisiksi ja laittoi päälle tätä marmelaadia . Se oli niin hyvää , että pullapalasten mittaaminenkin unohtui meiltä . Muulloin mittailtiin ja väiteltiin että tuo sai varmasti isomman palan kuin minä .
Joulunaluspäivät tuntuivat olevan tavallista pitempiä . Kerran , muistan miten juonittelin ja marisin sängyn päällä maaten . Minua yritettiin saada lopettamaan marinani ihan monissa miehin . Peloteltiin , että tontut kuulee , enkä saa lahjoja . Minä panin kaiken yhden kortin varaan ja vollotin kaiken uhallakin . Marisin ja ulisin , kun siltä tuntui . Elkööt tuoko lahjoja . Sitäpaitsi , miten ne tontut juuri nyt sattus olemaan meidän ikkunan takana . Paavo oli saunan lämmitys vuorossa ja lähti saunalle . Sinne mentiin juuri siltä puolelta rakennusta missä sänkykin oli . Yht'äkkiä kuulin vollotukseni läpi Paavon säikähtyneen kiljahduksen . Paavo ryntäsikin kohta pirttiin ja sanoi , " lopeta äkkiä tuo vollotus , tonttu oli nurkan takana ja kirjoitti jotakin vihkoonsa . " Kyllä siinä minäkin säikähdin sen verran , että lopetin . Vaikka mielessä oli pieni epäilys , että minua narrattiin .
Ensimmäisen jouluvalmistelun mitä minä muistan , oli 50-luvun alussa , kun Vieno oli emäntäkoulussa Limingassa . Sieltä hän toi sellaisia perinteitä , joita muutamia minä yhäkin noudatan . Valmistettiin himmeli ja olkitähtiä . - Kinkku paistettiin taikinakuoren sisällä ja laatikot valmistettiin ihan ohjeen mukaan . Torttuja ja piparkakkuja myös tehtiin . Ja silloin saatiin jo karkkejakin mielin määrin .
Kuusi laitettiin keskelle lattiaa ja Mirri , meidän rakas kissamme oli innolla mukana . Se on tosi , että " vanhakin nyt nuortuu , kuin lapsi leikkimään ." Joka jouluaatto Mirri innostui leikkimään , vaikka muuten ei enää leikkinytkään .
Oli päätetty , että joulupukki ei enää käy , kun kukaan ei usko . Minä kuitenkin tein ehdotuksen , että mitä jos minä olisin pukkina . Sehän sopi toisille .
Oli käyty joulusaunassa ja ilta oli jo niin pitkällä , että pukin sopi jo tulla . Minä menin pukemaan , enkä huolinut ketään avuksi . Käänsin isän turkin nurinpäin , naamari päähän , karvalakki ja saappaat ja tietenkin kintaat . Menin kamarista eteiseen ja huomasin lahjavakan itselleni liian painavaksi . Pirtissä oli hiiskumaton hiljaisuu . Minä keksin että joko vedän tai työnnän vakkaa . Avasin oven ja menin takapuoli edellä pirttiin , vetäen vakkaa . - No voihan , mikä naurun hikatus sieltä alkoi kuulumaan . Minä vein roolia , kuten joulupukki konsanaan . Rupesin työtämään vakkaa pirtin suuren lattian yli . Nauru sen kun yltyi suorastaan ulvonnaksi . Minä oikein innostuin saavuttamastani menestyksestä . Otin käyttöön nilkutuksen ja kaiken mahdollisen . Kyselin onko talossa kilttejä lapsia . Kuului olevan ja kaikkein kiltein on se talon nuorin , ei vain sattunut nyt olemaan pirtissä . Lahjoja tuli jokaiselle .
Viimein minäkin pääsin avaamaan lahjani . Nukke ja lapaset tottakai . En millään kyllä osannut arvata etukäteen ! Lahjat oli niin ihanat , että rupesin nukkumaan nukke vieressä ja lapaset kädessä .
Mielessä häivähteli Jeesus Lapsi ja Pukki vuorotellen . - - TULI JOULUYÖ .

perjantai 5. joulukuuta 2008

Muodin oikkuja

Vastaan tässä " anonyymin " kommenttiin pussihousuista .

Todellakin , kun tarkemmin ajattelee , ei pussihousut ole sen kummemmat kuin mikä tahansa muukin muodin oikku .

Ensimmäisiä oikkuja , mitä muistan oli 50 - luvulla pönkkähameet , piikkikorot ja terävät kärjet pikkukengissä ja siihen kuului vielä valkeat pitsikäsineet . Oltiinpa sitä kuin prinsessat konsanaan . Naisten hameissa oli tamppi takana ja sen alapuolella laskokset , kääntötakit elikkä poplarit . - Kuusikymmen-luku oli jotenkin tavanomaisempaa . 60-ja 70-lukujen vaihteessa alkoi olla leveät lahkeet , niin miesten kuin naistenkin housuissa . Lantio korkeus , leveä vyö ja käytettiin värejä . Miesten paidat olivat vartalon myötäisiä . Minihameet ja korkeapohjaiset kengät . Hot pants , tunikat . Mini , midi ja maksi pituudet hameissa .

Meillä Riitta ehti olla näissä 60 - 70 - luvun muodeissa mukana , mutta unohti ne autuaallisesti ja väitti valokuvia katsellessaan , "yök , tuollaisia en ikinä enää laita päälleni ." Mutta kuinkas kävikään . Tämä parikymmentä vuotta sitten ollut leveähartia muoti oli kyllä lajissaan huippu . Oltiin kuin kuhilaita .

Laidasta laitaan on menty muodin mukana . Ainakaan minä en uskalla sanoa , " ei koskaan " muodille .

torstai 4. joulukuuta 2008

Heteka

Eipä mennä heti hetekaan . Kerron vähän taustajuttuja .

Kärsämäellä oli Planting niminen poliisi monet vuodet . Sitten hän muutti toiselle paikkakunnalle ja piti lähtiessään huutokaupan . Myytävänä oli kaikenlaista mm. huonekaluja . Isä lähti tähän huutokauppaan ja toi sieltä huutamansa astiakaapin . Se oli hyvä ostos ja tarpeellinen .

Isä kai innostui hyvästä ostoksestaan , koskapa kerran taas lähti . Sillä kertaa hän oli huutanut sängyn . Me nostettiin heti vastalauseiden myrsky , kun nähtiin se . Tuota hökötystä ei kyllä kamariin kanneta .

Sänky oli , nyt kun ajattelen , varsin komea . Mutta ei se kyllä missään nimessä käynyt meidän huusholliin . - Se oli rautainen , putkijalkainen . Päädyt olivat korkeat ja kulmissa oli kullanväriset nupit . Siinä oli jousituksella varustettu alupatja , minkä päälle laitettiin tavallinen patja . Meillä se oli olkimatrassi .

Voi kamala , miten korkea petistä tuli . Ja se oli vielä keskeltä korkeampi . Siellä ei tahtonut pysyä , jos unissaan sattui pyörähtämään väärään suuntaan . Ja meitä nukkui siinä aina kaksi . Laidat olisi pitänyt vähintään olla . Muutaman kerran sieltä pudottiinkin kun kutkuteltiin toisiaan .

Se oli kaikinpuolin niin epämieluisa , että isä kai kyllästyi meidän marinaan ja osti hetekan ja ihan kaupasta , ei mistään huutokaupasta . En muista minne se rautasänky joutui , mutta heteka sai paikan peräkamarin takaseinällä . Se oli mieluisan näköinen ja me laitettiin se heti kuntoon . Laitettiin patjoihinkin uudet oljet . Kokeiltiin miten jousitus antoi myöten .

Niin siinä tuli ilta ja alettiin vetäytyä yöpuulle . Isä ja pojat nukkuivat pirtissä . Me mentiin Elvin kanssa kamariin ja puettiin siinä yöpaidat päälle ja puhua läpätettiin niitä näitä . Ja nuoria ja vilkkaita kun oltiin , välähti kumpaisenkin päässä yhtä aikaa sama ajatus , kumpi ennättää ensin uuteen hetekaan . Tehtiin ryntäys .

Mutta ,- kaikki te jotka tiedätte hetekan rakenteen arvaatte , että eihän heteka kestä sellaisia ryntäyksiä . Se laitimmainen puoli , mikä nostetaan ylös toisen alta , rämähtikin takaisin alas sen ryntäyksen voimasta . Ja me tietenkin päälleen sinne , kintut pystyssä . Seurasi hetken hiljaisuus ja sitten naurun rätkätys .

Se rymähdys oli kuulunut tupaan asti ja isä ja pojat ilmestyivät ovelle . Isä sanoi , nytkö ne jo sen särki . Huomasi kuitenkin heti mikä oli homma ja nauru siinä tuli kaikille .

Eipä meinannut tulla nukkumisesta mitään sinä yönä . Muulloin siinä kyllä nukutti oikein hyvin .

Jipii

Nythän minä aivan intooni tukehdun , kun löysin kaksi ihan hyvää kommenttia . Yhden tältä ja toisen tuolta " Jutustelua " blogilta . Uudempia olen huomannut jo aiemmin . Kiitos kauhiasti .

Kyllimarjaana