torstai 4. joulukuuta 2008

Heteka

Eipä mennä heti hetekaan . Kerron vähän taustajuttuja .

Kärsämäellä oli Planting niminen poliisi monet vuodet . Sitten hän muutti toiselle paikkakunnalle ja piti lähtiessään huutokaupan . Myytävänä oli kaikenlaista mm. huonekaluja . Isä lähti tähän huutokauppaan ja toi sieltä huutamansa astiakaapin . Se oli hyvä ostos ja tarpeellinen .

Isä kai innostui hyvästä ostoksestaan , koskapa kerran taas lähti . Sillä kertaa hän oli huutanut sängyn . Me nostettiin heti vastalauseiden myrsky , kun nähtiin se . Tuota hökötystä ei kyllä kamariin kanneta .

Sänky oli , nyt kun ajattelen , varsin komea . Mutta ei se kyllä missään nimessä käynyt meidän huusholliin . - Se oli rautainen , putkijalkainen . Päädyt olivat korkeat ja kulmissa oli kullanväriset nupit . Siinä oli jousituksella varustettu alupatja , minkä päälle laitettiin tavallinen patja . Meillä se oli olkimatrassi .

Voi kamala , miten korkea petistä tuli . Ja se oli vielä keskeltä korkeampi . Siellä ei tahtonut pysyä , jos unissaan sattui pyörähtämään väärään suuntaan . Ja meitä nukkui siinä aina kaksi . Laidat olisi pitänyt vähintään olla . Muutaman kerran sieltä pudottiinkin kun kutkuteltiin toisiaan .

Se oli kaikinpuolin niin epämieluisa , että isä kai kyllästyi meidän marinaan ja osti hetekan ja ihan kaupasta , ei mistään huutokaupasta . En muista minne se rautasänky joutui , mutta heteka sai paikan peräkamarin takaseinällä . Se oli mieluisan näköinen ja me laitettiin se heti kuntoon . Laitettiin patjoihinkin uudet oljet . Kokeiltiin miten jousitus antoi myöten .

Niin siinä tuli ilta ja alettiin vetäytyä yöpuulle . Isä ja pojat nukkuivat pirtissä . Me mentiin Elvin kanssa kamariin ja puettiin siinä yöpaidat päälle ja puhua läpätettiin niitä näitä . Ja nuoria ja vilkkaita kun oltiin , välähti kumpaisenkin päässä yhtä aikaa sama ajatus , kumpi ennättää ensin uuteen hetekaan . Tehtiin ryntäys .

Mutta ,- kaikki te jotka tiedätte hetekan rakenteen arvaatte , että eihän heteka kestä sellaisia ryntäyksiä . Se laitimmainen puoli , mikä nostetaan ylös toisen alta , rämähtikin takaisin alas sen ryntäyksen voimasta . Ja me tietenkin päälleen sinne , kintut pystyssä . Seurasi hetken hiljaisuus ja sitten naurun rätkätys .

Se rymähdys oli kuulunut tupaan asti ja isä ja pojat ilmestyivät ovelle . Isä sanoi , nytkö ne jo sen särki . Huomasi kuitenkin heti mikä oli homma ja nauru siinä tuli kaikille .

Eipä meinannut tulla nukkumisesta mitään sinä yönä . Muulloin siinä kyllä nukutti oikein hyvin .

1 kommentti:

  1. Jännä juttu - olin jossin vaiheessa muistellut, että Potaskalankin peräkamarissa oli heteka. Mietin, miten se systeemi oikein toimi. Ei siinä hetekassakaan kyllä pitemmän päälle ollut oikein häävi nukkua, kun siihen venyi kuoppa keskelle.
    Olipa taas riemullisesti kerrottu tarina. Näin teidät vauhdilla hyppäämässä ja sitten koko perheen nauramasa.

    VastaaPoista