tiistai 21. lokakuuta 2008

Pikilappu


Kun oli puutteen ajat sodan takia , isän suutarintaidot olivat arvossaan . Kaupoista ei juuri kenkiä saanut syrjäkylillä . Jos halusi ostaa tehdastekoset kengät , piti niitä mennä hakemaan Oulaisista asti . Ja kortillahan ne olivat , joten kuponkeja piti olla .

Isä suutaroi yleensä talvisaikaan , pitkinä iltapuhteina . Suutaroimispaikka oli pihanpuoleisen ikkunan edessä . Se oli tarkkaa hommaa , joten ikkunasta tuleva valo oli tarpeen . Kun ilta pimeni , öljylamppu siirrettiin suutaroimispaikan likelle .

Penkillä oli nahaksia , lestoja , pikilankaa , puunauloja , naskali , purasin , raspi , pikilappu ja ties mitä tarpeellista .

Muisteltiin Autio Yrjön kanssa , että pikilanka punottiin varmaankin hampusta . Kaksi lankaa punottiin yhteen polven päällä kämmenellä työntäen . Vielä erillään olevat langat pidettiin vasemmassa kädessä . Langan päähän laitettiin sian harjas ikäänkuin neulaksi , lopuksi lanka piettiin . Se oli erittäin kestävää .

Yleensä , kun isä suutaroi , siihen ei saaanut mennä likelle . Ommel tehtiin kahdella langalla yhtäaikaa . Naskalilla pistettiin reikä ommeltaviin nahkoihin ja langat työnnettiin samasta reiästä vastakkaisiin suuntiin . Ne vedettiin tiukasti paikalleen molemmilla käsillä yhtäaikaa . Isällä oli naskali oikeassa kädessä tämän vetämisen aikanakin , joten jos joku oli siinä likellä , oli vaarana saada naskalin pisto . Isä väitti , että ei siinä jouda varomaan , onko siinä joku .

Kerran , kun isä suutaroi , Kumpulaisen Reino tuli käymään . Siinä rupattelivat kaikenlaista . Taisipa Reino soittaa mandoliiniäkin . Kohta hän lähti kotiinsa .

Isä aikoi ruveta pikeämään lankoja , mutta pikilappua ei löytynyt mistään . Isä jo sanoi , pitääkö tässä tosissaan karehtua . Vaikka minä miten kiellän , aina siihen joku kerkiää . Nyt ootta vieny sen pikilapun . Me väitettiin , että ei ole viety .

Ei sitä löytynyt mistään .- Isä sanoi , että kuunnellaan iltauutiset ensin ja sitten kai ei auta muu kun tehdä uusi lappu .

Kohta porstuan lattia kolisi ja Reino pistäyty ovesta sisään hyvin naurussa suin ja sanoi , onko tätä kaivattu . Näytti isän pikilappua . Hän oli käydessään vahingossa istunut sen päälle . Se oli tarttunut housun persuksiin ja kotona vasta oli huomattu . - Arvelin tuoda heti , että suutarointi ei jää kesken .

Kyllä siinä naurettiin makeat naurut asian tiimoilta , vielä monta kertaa jälkeenkin päin .
P.S. Löysin netistä pikilangan teko - ohjeen . Se oli samanlainen , kuin muistan isä tehneen. Tuo minun selostus oli vähän sinnepäin .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti