torstai 30. lokakuuta 2008

Metsästysjuttuja

-" Metsämies hän ompi oiva , riistamailla toikkaroiva . Hallilta ei pääsyt pakoon , telkitsi sen karjalatoon " . -Näin veli Heimo runoili kerran Paavolle .

Nyt en kuitenkaan kerro Paavon metsästysjuttuja , vaan isän . -Isä kertoi usein näitä juttuja ja aloitti aina ,- " oon sitä minäki metästäny ".

Kerran , kun hän oli vielä nuori mies ja asui kotonaan Autiossa , Heittolan Ansu oli kehunut , että Haapasaaren Ville se on hyvä ampumaan , kun se ampuu oravia päähän .

Isä oli ollut saven tai sonnan ajossa syksyllä . Oli ollut mukava pikku pakkanen , koivut kuurassa . Ajaessaan "kuorumia" hän oli huomannut , että iso parvi teeriä oli tullut suon takana oleviin puihin . Ne olivat viipyneet siinä aika kauan . Isällä oli tullut mieleen , että jos hakisi "luojikon ", olisikohan ne siinä vielä . Niin oli tehnyt ja siellähän ne olivat olleet edelleen . Isä oli ottanut "sihin" siitä kuorman päältä ja ampunut . - Ukkoteeri oli tulla rojahtanut alas . Kun isä oli ottanut sen , oli hän huomannut , että luoti oli sattunut keskelle otsaa . - Olipa sitä ollut mukava muistella useammankin kerran jälkeen päin . " Ampuuhan niitä oravia kuka vain päähän , vaan ampukaapa teertä keskelle ohtaa ". Toiset oli sanoneet , että kyllä se on ollut vahinko . Mutta isä oli vaan väittänyt , että kyllä hän otsaan tähtäsi . - Selitti aina kertoessaan , että " vahinkohan se oli tietenkin , mutta oli se niin mukava kehua ."

Talvella , suksikelien aikaan isä oli taas ollut metsällä . Oli ollut paljon lunta . Hän oli kuullut metsäkanan ääniä ja oli hiihellyt hiljalleen ääniä kohti , niinpä oli näkynyt yksi . No , tottakai , isä otti "sihin " ja ampui . Siihen se oli jäänyt . Isä oli ollut hyvillään , kun näin rupesi olemaan tuuria . Oli hiihtänyt saaliinsa luo ja pannut sauvat pystyyn lumeen , riisunut kintaat , ottanut repun selästä ja avannut sen . Sitten hän oli kumartunut ottaakseen linnun lumelta , mutta se olikin vironnut tokkurastaan ja hyökkäsi siivilleen . Pakoon se meni , ei auttanut mikään . Hiukan kuulema harmitti se saaliin menetys , kun oli palattava kotiin tyhjin käsin .

Vaan eipä mitään , tuli taas seuraavana sunnuntaina hyvä "metästys" keli . Piti lähteä korjaamaan se edelliskertainen vahinko . Hän oli suunnistanut samoille seuduille , kuin edellisella kerralla . Ja siellähän oli löytynyt "mehtikanoja " . Varovasti oli pitänyt liikkua , että varmasti onnistaisi . Oli pamauttanut , ja taas ensi laukauksesta saalis putosi . Isä oli siitä edelliskertaisesta viisastunut , eikä ollut ruvennut riisumaan kintaita ja ottamaan reppua selästä , vaan oli syöksynyt suoraa päätä lintuun käsiksi , niin että pyssy ja sauvatkin oli lentäneet hujan hajan .

MUTTA . Nytpäs kävikin niin , että tämä saalis ei yrittänytkään pakoon , sillä se olikin "pankkojäässä" . Se oli varmaan se edelliskertainen " mehtikana ". Sen kertaista ei näkynyt mailla ei halmeilla .

Nuo isän metsästysreissut olivat "järkiään "erikoisia jokainen . - Isä oli jo kuusissakymmenissä , kun hän innostui Syrjälän Jaakon kanssa metsästämään oravia . Kerrankin lähtivät , oli kamalan kylmä ilma . Laittoivat vaatetta päälle . Hyvän näköisiä , pompat päällä , kun suunnistivat metsään . Oravia oli löytynyt , yhden kanssa oli tullut hankaluuksia . Se oli jäänyt pitkään kuuseen . Eihän sitä voinut jättää sinne kuuseen , hyvä saalis . Jaako oli riisunut pompan päältään ja kiivennyt kuuseen . Se orava olikin ollut hengissä , haavoittunut . Se oli tarttunut hampaillaan Jaakon peukaloon . Jaako oli pudistellut kättään ja orava oli tipahtanut alas ja isä oli saanut kiinni sen . No hyvinhän siinä kävi , loppujen lopuksi . - Jälestä päin Jaako arveli , että se kuusi oli ainakin kolmekymmentä metriä korkea . Lieköhän ollut .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti