torstai 16. lokakuuta 2008

Pussihousut , jatsarit ja riukuvarsisaappaat


Mitä te rakkaat nuoret naiset sanoisitte , jos vastaan astelisi raavas uros pussihousuissa ja jatsareissa . No varmaan riemusta hyriseisitte , millä tuon itselleen saisi ihan ikiomaksi .
Jos totta puhun , olen ikäni ihmetellyt noita muodin oikkuja . Kuka onneton tuollaisetkin keksi . -Vanhoja kuvia tai kuvastoja kun katselee , huomaa , että ne ovat yleistyneet vähän ennen viime sotia ja 40-luvulla niitä oli paljon mm. sotilas asuissa .
Mitään noin hullunkurista , kuin pussihousut , ei varmaan ole ollut kuin joskus keskiajalla , jolloin miehillä oli jopa röyhelöitä . - Vaatetuksen suhteen olemme täysin laumasieluja . Saatetaan vannoa , että tuota en ikikuunaan laita päälleni , mutta kappas vaan kun aika kuluu , miten käykään .
Isä teetti Remes Aapelilla oikein diakonaalista housut ja niihin laitettiin heti tekovaiheessa ratsupaikat . Hyvät oli , ihan mittojen mukaan . Vuosia ne kestivät , kunnes se muoti oli auttamattomasti ohi . Luulisin , että Paavo ja Heimo eivät koskaan käyttäneet pussihousuja .
Sensijaan , ainakin Paavolla oli jatsarit , oikein ryppyvartiset , toiselta nimeltään haitarivartiset . Tehtaalla jo rypyt prässätty varsiin ja oikein kiiltäväksi käsitellyt . Itseasiassa tavallinen jatsari oli normaali musta saapas , ihan samanlainen kuin nykyisinkin .
Sitten nuo vasemmalla kuvassa olevat saappaat olivat , riukuvarsisaappaat . Niissä oli pitkä yli polven ulottuva varsi , mikä yleensä käännettiin alas . Tarkoitus oli kai , että jos kuljettiin , tai tehtiin töitä paksussa lumessa , ne saattoi nostaa polvien suojaksi . Käännettävän osan takana oli nahkainen nyöri , kai ihan koristeena . Oli se varsi kyllä halki siitä takaa , joten kai sillä säädettiin varren leveyttä .
Muistan , miten Kumpulaisen Reinolla , naapurista , oli pussihousut ja jatsarit . Housujen sääriosa oli niin kapea , että ihan ihmetellä sai , miten jalka mahtui niihin . Kun taas pussit oli aivan muhkeat . Jatsarien varret oli kovasti rypytetty ja tiukat nekin , että näkymä oli kaikkea muuta kuin upea . Melkein kuin tikkunekku olisi kävellyt . Autio Yrjö tuossa sanoi , että joka miehellä ne piti pussihousut ja jatsarit olla .
50-luvulla tämä muoti alkoi olla ohi , samoin kuin lapikkaat . Minulla oli viimeiset "nokkasaappaat"alakoulussa . Sitten alettiin käyttää kumisaappaita ja monoja talvella . Kesällä käytettiin "lipposia",nahkaisia tai kankaisia pikkukenkiä .
Muistelempa Kumpulaisia . Heillä oli mökki Erolasta Sydänmaahan päin Aholaa vastapäätä . Miinalle ja Antille oli syntynyt seitsemän lasta . Siihen aikaan minkä minä muistan , olivat tytöt vanhimmasta päästä jo pois kotoa , yksi , Martta niminen oli kuollut keuhkotautiin , samaten isä Antti . Kotona olivat Reino , Ville ja Eeva . Villekin joutui parantolaan keuhkojen takia .
He kaikki kävivät usein meillä , samaten me käytiin heillä . Kerran oli oikein kova pakkastalvi , Reino oli jossakin töissä . Silloin Miina ja Eeva tulivat asumaan meille joksikin aikaa . Isä kulki pöllin ajossa ja oli päivät pois . Miina käytti tilaisuutta hyväkseen ja pesi pyykkiä . Vaatteita kun ei ollut paljon muuta kuin mitä päällä oli , täytyi pestä kaikki mitkä suinkin voi . Niinpä Miina pesi ainoat alushousunsa ja laittoi ne uunin lehokseen kuivumaan . Isä tulikin sinä päivänä vähän aikaisemmin kotiin . Rupesi siinä ripustelemaan kastuneita työvaatteitaan kuivumaan . Isä rupesi ihmettelemään , että kenen "huvilan verhot" ne siinä on . Miinahan tietenkin häkeltyi pahanpäiväisesti . Onneksi isä meni menojaan , varmaan hevosta ruokimaan ja Miina kerkesi viedä pyykkinsä piiloon .
Eeva ja Vieno olivat saman ikäisiä , iloisia ja kovia laulamaan . Eevalla oli kaunis , sanoisiko sensuelli ääni . Yritin matkia sitä , huonolla menestyksellä . Samaten Reinolla oli ääni kerrassaan komea . Hän soitti mandoliinia ja lauloi - "ja punikki se vuorelle astui , punalippu oli kädessään , impin silmissä kylmeni lämpö , sydän sai salapistoksen ."
Teistä moni ei varmaankaan tiedä , että Reino on Lea Lavenin isäpuoli . Iäti minä ihmettelen sitä asiaa , kuinka Lean ääni on juuri samaa tyyppiä kuin Reinon ja Eevan ääni . Onko se luonnon valintaa , vai mitä .
Kyllimarjaana

1 kommentti:

  1. Niinhän ne on outoja muodin oikut. Minun nuoruuteeni sattui ne alaspäin hulvattomasti levenevät lahkeet - ylhäältä tiukat.Ja sitten housut meni ihan pilleiksi. toisaalta lapsena nuo pussihousuäijät tuntuivat oikeilta miehiltä ja sellaiseksi itsekin halusi tulla. Nyt kun vuodet on vierineet olen ostanut itselleni pussihousut !! Ja ne ihan muakavat. Niissä on tilaa siellä missä pitää olla ja ilmavuutta ja jatsasit on helppo pistää jalkaan, kun ei lahkeet mene ryttyyn. Kantapään kúmi nauha ja henkselit antavat periksi , silloin kun pitää. Ja silloin harvoin kun ihmisten ilmoille noissa varusteissa astelen niin on muuten "likat" vieressä ihailemassa. Ei se nyt muotina sen hassumpi ollut kuin mikään muukaan -- esim. vaikka nuo hölmönnäköiset salihousut. Jostain luin kerran, että pussihousuja käytettin koska ne mallinsa puolesta joustivat eli eriläiset työasennot olivat helpompia -- siihen aikaan kun kangas ei joustanut. Tiedä häntä. No, niin tai näin, niin kyllä niissä jotain upeaakin on, noissa pusseissahousun sivusaumassa, ja ne "pillireidet" jo tulikin todisteltua.

    VastaaPoista