maanantai 27. lokakuuta 2008

Pyykillä
Pyykinpesu oli niin työlästä hommaa , että siitä kirjoittaminenkin tuntuu työläältä . Puhtaus oli puoli ruokaa silloinkin . Jos kirjoittaisin teille , rakaat nuoret , koko touhun , niin tulisi sekin tieto kerrottua . Toisaalta lieneekö siinä kertomista , jokainen tietää , että jos ei ole konetta , pestään käsin . - Tilapäisesti se kyllä käy nykyisinkin , mutta jos aikoo pestä jatkuvasti olisi oltava tarvittavat välineet . - Kuten , muuripata , pari saavia , pyykilauta survomis korento ( pulikka ) ja ties mitä .
Silloin ennen ei ollut keinokuituisia vaatteita , joten tällainen pyykin peseminen onnistui erinomaisesti . Jos erehtyisi käsittelemään jonkun vaikka akryyli vaatteen tällä menetelmällä , tuloksena olisi epämääräinen mykkyrä , mitä ei saa millään opilla oiottua .

Aivan ensiksi laitettiin vaatteet likoon jo edellisenä iltana , valkoiset ja värilliset erikseen , luonnollisesti . Sitten seuraavana päivänä pyykki pestiin pyykkilaudalla hangaten ja käyttäen pyykkisaippuaa . Sen jälkeen ne laitettiin muuripataan kylmään veteen mihin oli lisätty lipeää . 50-luvulla alkoi tulla myös pyykkipulvereita . - Padan alle sytytettiin tuli ja pyykit kiehutettiin . Puhdasta tuli , varmasti . Huuhdottiin moneen kertaan . Viimeisen huuhteluveden tuli olla ihan kirkasta . - Jotkut menivät tässä liiallisuuksiin , kuten muistan Kaarinan kertoneen , että Viialan Fanni maisteli pyykkejä , oliko niissä vielä saippuaa tai lipeää . Kaarina oli siellä kotiapulaisena . Samaten muistan , miten Luttis Sulo oli kertakaikkiaan ottanut moisesta itseensä ja jättänyt pyykin teon sikseen . Että "hänen pyykkejä ei kyllä maistella ". - Sulo oli töissä milloin missäkin talossa , osasi naisten töitä .
Pyykki oli todella puhdasta , ei jäänyt mitään bakteereita . Ei voinut käydä niinkuin nykyajan pyykille saattaa käydä , jos unohtuvat märkinä läjään . Saattaa tulla outo haju , mikä ei lähde kovin helpolla pois .
50-luvun loppuvuosina pyykkipylverit kehittyivät koneille sopiviksi , samalla ne muuttuivat käsipyykkiin sopimattomiksi . Minäkin sain pulveriallergian mikä on ja pysyy elimistössä . Parasta olla altistamatta ihoaan näille aineille . Silloin opin haudutuspyykin . Siinä jätetään pois tämä laudalla hankaaminen . Liotetut pyykit kuumennetaan hitaasti ja kiehutetaan . Tämäkin oli hyvä menetelmä .
Sitten se kevennys . - Meillä pyykipaikka kesäisin oli laitumien keskellä pyykkiroopilla . Aina sitä aluetta ei oltu aidattu , joten lehmät saattoivat tulla sinne , jos poistui paikalta . Jostakin syystä saippuavesi oli erittäin mieluista lehmille . Kerran taas ne olivat päässeet tekemään tihutöitään . Kun Elvi meni paikalle oli siellä Lemmikki purra vätkyttämässä Elvin uutta kesämekkoa . Mekko oli ollut aidalla kuivumassa . Elvi sieppasi mekon ja huomasi sen täysin repaleiseksi ja käyttökelvottomaksi . Sillon sovut särkyi . Elvi lähti Lemmikin perään ja huiski sillä mekon riekaleella Lemmikkiä pitkin selkää . Sai siinä Lemmikki vauhtia kinttuihinsa .
Sen jälkeen pyykkipaikan ympärille tehtiin kunnollinen aita .


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti