torstai 23. lokakuuta 2008

Polle


Kerronpa pienen jutun Pollesta . Se oli vanha ruuna Autiossa aikoinaan ollut . Varmaankin se oli enemmän Alangolla , mutta myöskin meillä . Olisiko ollut yhteinen . Polle oli iso tumma hevonen , rauhallinen , kai jo ikänsä takia .
Yhtenä kesänä Polle oli meillä heinäntekoaikaan . - Oli kaunis , lämmin kesä . Mitähän varten en muista yhtään ainoaa kylmää ja sateista kesää? Oltiin oltu Norossa heinänteossa . -Noron pellot ovat kahta puolta tietä , meiltä Aholaan päin .- Heinät oli seivästetty ja lähdettiin kotiin iltapäivällä . Otettiin kotiin vietäväksi kaikki työkalut ja tavarat , kuten viikatteet , haravat ja muu sellainen . Paavo otti kantaakseen tyhjän tappivakan ja lähti kävellen kotiin . Isä nosti minut Pollen selkään ja sanoi , että Polle ei tarvitse suitsia , sillä se osaa itse kotiin . Isä aikoi tuoda Heijan ja haravakoneen .
Minä lähdin Pollen kanssa ja hyvin se tiesi minne päin piti lähteä . Oltiin menossa siinä Suojalan kentän kohdalla kaikessa rauhassa . MUTTA . Paavollapa oli olleet metkut mielessä . Hän oli pannut sen tyhjän tappivakan päähänsä ja odotti sen alla , kunnes oltiin Pollen kanssa kohdalla , nousi ojan penkalta kamalan möläyksen kanssa .
Sillon kyllä Pollen rauhallisuus katosi . Se ryntäsi kamalaan laukkaan . Minä onneton pidin sen harjasta kiinni ja suorastaan makasin sen selässä , että en putoaisi . Polle sen kun paransi vauhtia . Se kääntyi suoraan Erolan pihaan . Minulla välähti siinä pihalla mieleeni , että miten tässä käy . Onneksi oli makuullani sen selässä , enkä lyönyt päätäni oven kamanaan , sillä se hyökkäsi suoraan omaan parteensa tallissa . Kyllähän minä siinä vähän säikäyksissäni ällistelin , että miten tässä näin kävi , siis ei mitenkään .
Kun Paavo oli saanut asiaankuuluvat nuhteet ja asia oli puitu , se rupesikin naurattamaan meitä . Minunkin vihastumiseni laantui , kun ajattelin , olikohan Polle juossut vuosiin , niinkuin nyt . Ja oli kai se ollut varmaan hassun näköistäkin .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti