tiistai 7. lokakuuta 2008

Saunominen

Kesäillan idylli Suomen suvessa , savusaunan löylyt , tahi kuumat löylyt joulusaunassa , pakkasen paukkuessa , ei ollut mikään helposti saatava nautinto , ainakaan meillä . Ei totisesti .

Savusaunat yleensä oli rakennettu kauaksi pihapiiristä palovaaran takia . Niin meilläkin . Sauna oli ainakin 50 metrin päässä talosta . Lämmitys ja veden kuljetus oli melkoinen urakka . Iso kiuas monta metriä kanttiinsa olevassa saunassa tarvitsi monta sylillistä halkoja . Lämmitys aloitettiin jo iltapäivällä hyvissä ajoin . Useimmiten jompi kumpi veljistä oli saunan lämmittäjänä , kun lämmtys aloitettiin , mutta sitten loppuvaiheessa isä suoritti lopputarkistukset , että ei jäänyt "kitkua ".

Meidän kaivossa oli " kova "vesi , joten se ei käynyt oikein saunavedeksi . Talvella ajettiin hevosella vettä navettaan lehmille ja siitä otettiin vesi myös saunaan . Vesi lämmitettiin karjakeittiön muuripadassa ja ammennettiin kelkan päällä oleviin saaveihin ja vedettiin kelkalla saunalle .

Kesällä homma oli paljon mutkikkaampi . Meillä oli " pyykkirooppi " ihan toisella suunnalla mitä sauna . Se oli varmaan pieni lähde , koska vesi riitti koko kesäauden . Siellä oli pyykkien keittämistä varten iso muuripata , joten saunailtoina vesi lämmitettiin roopilla . Vesisaavin " korvien " läpi pujotettiin " korento " ja saavi kannettiin saunalle . Korennolla saavin kantaminen oli melkein taitolaji , piti osata kävellä tasajalkaa , muuten siitä ei tullut mitään ja vesi läikkyi saavista . Useimmiten vähävoimaisempi kantaja kantoi jälessä ja isä edellä ,(muistaakseni ). Isä otti tahdin toisesta kantajasta lähdettäessä . Matkaa kertyi varmaan liki parisataa metriä . Kova oli urakka , eikä yksi saavi edes riittänyt .

Niinpä saunanautinto oli sitäkin suurempi , kun päästiin kylpemään . Miehet menivät ensin ja me tytöt sitten . Sauna oli niin suuri , että sinne olisi mahtunut isompikin liuta tyttösiä . - Talvella käytiin välillä pyörimässä lumihangessa ja sitten taas löylyyn . Yritettiin juosta pirttiin mahdollisimman nopeasti , ei niinkään vilustumisen pelosta , vaan kilpailtiin siitä kenen tukka menee eniten jäähän . - Kesällä poimittiin saunan vierellä kukkivasta pihlajasta kukkia .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti