lauantai 1. marraskuuta 2008

Pyhäinmiestenpäivä

Vanhaan aikaan tämä Pyhäinpäivä oli Pyhäinmiestenpäivä .

Eilen , yllättäen , tuli paljon lunta ja sähköt ovat olleet poikki koko päivän tänään , sytyttelin kyntttiöäitä , oli aikaa hiljentyä ja palata muistoihin .

Kun tuli Pyhäinmiestenpäivä , valmistauduttiin hiukan paremmin kuin normaaliin pyhään . Leivottiin pullan lisäksi ehkä kakku tai jotakin . Varattiin parempaa ruokaa . Siivottiin huoneet , matot lattialle ja liina pöydälle , varauduttiin , ehkä tulee sukulaisia kylään .

Aamulla laitettiin puhdas mekko päälle , miehet laittoivat myös pyhäisempiin . Jumalanpalveluksen aikaan vielä istuksittiin ja odoteltiin .

Kerran tulivat Mylykankaalta , isän Lempi-sisko perheineen . Kuului ajopelien ja hevosen äänet . - Mentiin ulos vieraita vastaan . Tervehdittiin kädestä pitäen ja toivotettiin tervetulleiksi . Miehet huolehtivat hevosen talliin . Siellä oli ylimääräinen parsi , joten hevonen pääsi sinne suojaan päiväksi .

Siirryttiin huoneelle , hiukan vieraanvaraisessa jäykkyydessä . Vieraiden päällysvaatteet laitettiin pihanpuoliseinällä oleviin nauloihin . Pyydettiin istumaan , kysyttiin , kuuluuko sitä kummempia . Vähitellen keskustelu vilkastui . - Me lapset istuttiin rivissä peräseinän penkillä ja ujosteltiin kamalasti . Tehtiin tuttavuutta nuorempien vieraiden kanssa . Tunnelma oli juhlallinen , ei sitä osaa kertoa . Lukijan täytyy panna mielikuvitus liikkeelle .

Pirtti huokui rauhaa , oli syksyn lyhyiden päivien aika , hiukan hämärää koko päivän .

Tällaiset vierailut kestivät tavallisesti koko päivän . Ensin juotiin päiväkahvit . Ruokaa laitettiin . Muistan miten oli karjalanpaistia , imellettyä perunalaatikkoa ja hernetuuvvia . Ai , että oli hyvää . Jälkiruuaksi soppa ja puuro .

Ruokailun loputtua istuttiin vielä pöydän ympärillä ja , Lempi-tädin ehdotuksesta laulettiin , "pyhäaamun rauha , hiljaa huokuilee , häly mainen viihtyy , taisto raukenee . Kuule juhlakellot , kaukaa kuminoi ...

Niin siinä päivän mittaan tunnelma vapautui ja jutut polveilivat asiasta toiseen . Tietysti piti muistella ainakin yksi kummitus - ja rosvojuttu . Isä kertoi " Kannaatan " ajoistaan .

Tällaiset vierailut olivat onnellisia ja hyviä . Kun vieraat lähtivät , jäi kova ikävä . Joka kerta toivoin , että olisivat olleet pidempään .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti