tiistai 25. marraskuuta 2008

Serkukset

Sanat solmussa heti kärkeen , niin paljon olisi kirjoitettavaa , tosi paljon . Minä melkein asuin Autiossa , koska olin lähes jokapäiväinen vieras . Heti , kun kynnelle kykenin aloin tinkiä kylään sinne .


Muistan kun kerran tuli sen verran pakkasta , että rommakoihin ilmaantui jäätä , alkoi meidän tehdä mieli jäätä kokeilemaan . Taisipa Vieno-täti arvata , koskapa kielsi meitä , kun oltiin lähdössä ulos ; " sitten ei mennä jäille ". Ei mennä , sanottiin , mutta kuinkas kävikään . Kun oltiin tulossa Pienensaaren kohdalle tuumattiin , että käydäänpä katsomassa , onko saviroopissa jäätä . Olihan siellä . Meillä ei ollut aikomustakaan mennä jäälle , mutta eihän siitä saanut selvää joko se jää kestäisi muuten kuin piti käydä kokeilemassa . Ihan vain vähän . No jo toki , jäähän kesti , eikä edes rutissut .


Mehän unohdettiin siinä paikassa se kielto , oli se niin mukavaa luistella . Juostiin rannalta vauhti ja liu'uttiin yhtä kyytiä rommakon toiselle laidalle . Aikansa kun leikittiin kävi kuitenkin niin , että jää petti ruohoiselta kohdalta . Maija upposi vyötäisiään myöten kylmään veteen . Hukkumisvaaraa ei onneksi ollut , koska rooppi oli niin matala . - Mutta sittenpä tulikin tenkkapoo , kun muistettiin , että ei ollut pitkää aikaa siitä , kun Vienolle luvattiin , että ei mennä jäälle . Autio olisi ollut niin likellä , mutta nuhteiden välttämiseksi , päätettiin juosta meille , vaikka matkaa oli monin verroin enemmän .

Vaikka kuin juostiin , kerkesi Maija poloinen kylmettyä pahan kerran . Onneksi meillä oli lämmitetty uuni , että saatiin märät vaatteet kivumaan uunin lehokseen . Lämmintä juotavaakin siinä saatiin ja minäkin tulin huomioiduksi siinä sivussa . - Eihän ne vaatteet kovin äkkiä kuivuneet , mutta Maija sai Kaarinan vaatteita päälleen siksi aikaa ja leikittiin ajankulukseen . - Niin sitä selvittiin säikähdyksellä siitäkin seikkailusta .


Kesäisin Maija usein saatteli Aution lehmät Aholan taakse Aution metsään . Siellä oli hyviä ruokapaikkoja lehmille . Oli tapana , että Maija haki minut kaveriksi silloin , kun alkukesästä oltiin siellä paimenessa ja opetettiin lehmiä tulemaan kotiin illalla . Meillä oli pitkä päivä leikkiä metsässä . Ei ne lehmät paimentamista juuri tarvinneet , sitten vasta kun tuli kotiin lähdön aika , ajeltiin niitä tielle päin . -Leikittiin jos mitä leikkiä . Meillä molemmilla oli pisamia kasvoissamme . Olimme jostakin kuulleet , että muurahaisten suihkaukset poistavat , tai ainakin vaalentavat pisamia . Me tongittiin pesää tikuilla ja kun muurahaiset alhoivat puolustaa pesäänsä , me kumarruttiin ja pidettiin kasvoja likellä pesää . Kyllä tuntui tehokkaalta . Happo kirveli ihoa , mutta mitäpä ei nainen kestäisi kauneutensa edestä , pienikin nainen . Minulta on kyllä täysin unohtunut , auttoiko se touhu yhtään . Yritystä ainakin oli .

Yhden kerran kun tultiin lehmien kanssa , oli meillä kirnuttu roppo - ( roppa ) voita , tehty rieskaa ja keitetty perunoita . Kyllä maistui hyvälle .

Meille rakennettiin 1954 uusi navetta sementtitiilistä . Silloin viimeistäänkin alkoi tuntua , että vanha aika alkoi väistyä . Työ oli iso haaste miehille . Tiilten teko piti opetella kokonaisuudessaan , samoin muuraminen niistä . Alangolla oli rakennettu jo aikaisemmin , että meille rakennettaessa oli jo asiat tiedossa . Aate - setä oli meillä rakentamassa , samoin kuin meiltä olivat olleet Alangolla .

Me oltiin Maijan kanssa siinä iässä , että opeteltiin tanssimaan jokaisessa mahdollisessa välissä . Navetan rakennus oli jo katto päällä ja navetan laipioon oli ladottu lautoja . Me Maijan kanssa huomattiin , että siinäpä hyvä tanssilattia . Ruvettiin opettelemaan . Polkkaa ensimmäiseksi , ihan vaikeimmasta päästä . Rytke oli kamala , senhän arvaa , kun hypitään irrallisten lautojen päällä . Sitten kun tuli jenkan vuoro , tahtoivat tahdit sotkeutua . Irtonaiset laudat notkuivat omaa tahtiaan ja me omaamme . Sekaisinhan se meni vähän väliä , ainakin me uskottiin , että lautojen notkumisen takia . Aikansa kun oli hyppiä ryskytetty joku tuli jo sanomaan , että lopettakaa hyvän sään aikana . Joku vielä luulee , että meillä tehdään töitä sunnuntaina .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti