sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Jääprinsessana


Aasinsiltaa tässä tarvitseisin . Sanotaan , että runoratsu lentää , mikä olisi se otus jonka pitäisi nyt lentää , olisiko se vaikka kirjoituskoni , tai , tai tarvitsenko muusaa . . Jääprinsessaa kuuluttaisin .
Eipä sitä osattu entisinä aikoina uneksiakaan kaikesta , mitä nykyisin on jokaisen ulottuvilla , kuten oikeat luistimet ja jäät jäähalleissa ja joka kylän urheilukentällä .
Kyllä riitti vilskettä , kun syksy jäädytti rommakot ja kanavat perukalla . Luistelemaan piti päästä , vaikka ei ollut luistimiakaan . Kokeilemaan mentiin heti yön pakkasen jälkeen . Onneksi ei ollut hukkumisen vaaraa , sillä kaikki nämä olivat sen verran matalia , että korkeintaan jalat kastuivat jos jää petti .
Meillä Junnonperällä oli erityinen " onni " , kun maiseman läpi kulkevat kanavat olivat vuosien saatossa tukkeutuneet , kevättulvat tulivat joka kevät . Isännät eivät niistä tyykänneet , mutta lapsille se oli riemun paikka . Pienensaaren ja Junnon välillä nousi joka kevät vesi pelloille isolla alueella . Siihen ei tarvittu kuin yksi hyvä yöpakkanen ja laakea jääkenttä kutsui .
En muista kenelläkään olleen oikeita luistimia , mutta ainakin meillä oli Paavon tekemät luistimet . Puupalikkaan oli istutettu pätkä sahanterää ja laitettu nahkahihnat luistimien paikalleen sitomista varten . Ne olivat mielestäni tosi hyvät luistimet . Jostakin syystä en muista kenenkään muun olleen meiltä luistelemaassa kuin itseni . Lienenkö vallannut ne luistimet täysin itselleni .
Siihen aikaan Sonia Henie oli todella kuuluisa kaunoluistelija . Minä olin ihastuksen vallassa ja unelmoin jonakin päivänä tulevani samanlaiseksi kuuluisuudeksi kuin hän . Innostuin luistelemaan niin , että en tahtonut malttaa lopettaa edes kun ilta alkoi hämärtyä . Kotona ihmeteltiin , miten tuo tyttö on joka ilta jäällä koulun jälkeen ja sunnuntaina koko päivän . Eihän minun passannut kertoa mitkä ajatukset minulla olivat . Tällaiset tulvajäät eivät kestäneet kovin kauan ja jos aikoi jääprinsessaksi , piti olla kovasti harjoittelemassa . Minulla oli marjapuuronpunainen vekkihame ja se oli mielestäni ihan luistelijoiden hameen näköinen . Ei ne topatut harmaat villasukat ja kumisaappaat ollet ihan parhaasta päästä , mutta saivat kelvata . Tämän kuuluisuushaaveen pidin visusti salassa, sillä arvasin mitä minulle olisi sanottu moisesta mahdottomuudesta .
Yritin harjoitella piruetteja ja jos mitä pyörähdyksiä . Eihän ne totta totisesti onnistuneet , hyvä , että ollenkaan pysyin pystyssä , vaikka olisin seisonut . Kai siinä sukan polvet olivat lujilla . Unelmat eivät kadonneet niin kauan kuin jäätä kesti . - Ilmat lämpenivät ja jää suli . Kanavat rupesivat vetämään , mutta mieli ei ollut ollenkaan apea . Luontoon tuli muuta ihastuttavaa . Samaiset kanavat joiden ansiosta saimme hyvän luisteluareenan , alkoivat solista vallattomasti .
Tuli aika rakentaa kaarnaveneitä .

2 kommenttia:

  1. Oli se ennenkin mahdollista löytää mielenkiintoisia harrastuksia, jos vain oli mielikuvitusta. Ja sinulla, Kyllikki, oli.

    VastaaPoista