maanantai 25. lokakuuta 2010

Kertomus ajalta jolloin kaikki oli vielä toisin

YMPYRÄ

Aikainen kevät tänä vuonna , päästiin jo kahdeskymmenes viides päivä huhtikuuta istuttamaan koivuja pellolle . - Pellolle .

Hilda , viisikymppinen , pysähtyy solmimaan huiviaan tiukemmalle . Se oli valahtanut silmille hänen kantaessaan taimisäkkiä korkeille viiluille kynnetyllä pellolla .

Hitto - Hilda yrittää saada itseään tulistumaan , se kun on auttanut niin monta kertaa . Mutta ei sekään tunnu tänä päivänä onnistuvan . - Ei , ei .

Ajatukset kiertävät samaa kehää , liekö väsymystä . - Jostakin kumman syystä tänä päivänä tuntuu , että jokin asia olisi ajateltava loppuun . - Sitä on tullut lykättyä mielen taka - alalle jo pian kolme vuotta, - siitä lähtien kun ensimmäiset pellot istutettiin metsälle .

Hilda ja Eino olivat kaksikymmentä kahdeksan vuotta sitten , köyhänä nuorena parina saaneet hallintaansa niinsanotun kylmän tilan .
- Kuusikymmentä luvun alussa oli valtio antanut rakentamatta jääneitä asutustiloja suurinpiirtein samoilla ehdoilla kuin vähän aikaisemmin rintamamiehille . - Ehdot olivat tiukat . Piti rakentaa rakennukset ja raivata pellot melko niukan lainoituksen turvin .

Hilda ja Eino olivat päättäneet uskaltaa . - Ajateltiin , että eihän siinä kuinkaan käy , jos luudan päältä lattialle putoaa , - kaksi rahatonta .

Alettiin ahertaa . Tila oli täysin rakentamaton , oli vain metsää , suota ja risukkoa ja kaksi uskaliasta nuorta . - Liki kolmekymmentä vuotta siinä meni , kunnes tultiin tähän pisteeseen . - Istutettiin metsää itse niin suurella vaivalla raivatulle pellolle . - Oli käynyt niin kuten nykyään usein käy , että jatkajan puutteessa päätettiin lopettaa viljely . - Tässä Hildan ja Einon tapauksessa perustettiin metsätila .

Päätäväisin ottein Hilda nostaa säkin uudelleen selkäänsä ja lähtee jatkamaan vaivalloista matkaansa vielä parin saran yli .

Noin - helposti kuokka uppoaa pinnalta jo sulaneeseen viiluun . Harvoin kuokan terä yltää routaan . - Sitten isonnetaan kuokan tekemää reikää , taimen juuret kuoppaan , katsotaan että runko on suorassa ja juuret sopivan syvällä . Vielä hyvä polkaisu , ja siellä se on . - Mukavia nämä pottitaimet , ei tarvitse tällätä irtojuuria . Pitää vain muistaa ottaa paperi pois juurten ympäriltä . - Sitten kolme pitkää askelta ja taas sama . - Mitenkähän se tuo Eino mittaa tuon välin ? Siellä se lyö tainta maahan . - Komea se on vieläkin , vaikka raskas työ ikänsä . Lapsena jo sahalla töissä sota - aikana . Piiloon kuulema vietiin lapsityöntekijät , kun tarkastus tuli .

On sillä pojalla ollut sisua ja taitoa . Hyvä työmies ja tarkka metsänsä päälle . Ei myy kalikkaakaan , enemmän kun on aikonut , vaikka olisi minkälainen tinka . - Monet jo myyneet metsänsä tyhjäksi . Se sanoo aina , että, " mistä sitä sitten ottaa rahaa kun vanhuus ja sairaus tulee - jos metsät on myyty ."

Oikeassahan se on . Työtä , työtä ja pihistystä kai tämä elämä on ollut . Lujasta tämäkin pelto tehtiin . Kivistä , mutta niin hyvä maa - ja vielä salaojitettiin .- No siinäpä se on puun hyvä kasvaa . - Joku herra sanoi , että pitääpä seurata , miten puu viihtyy salaojitetulla pellolla . - Hm - siinä nyt ei tarvitse seurata - hyvinhän se viihtyy .

Mitähän varten ne rupesi viljelijää jahtaamaan nuo herrat ? - Kaiken maailman rajoitukset. - Mekään ei olisi saatu tuottaa kuin 65000 litraa maitoa vuodessa . - Kyllä siinä jää navetat rakentamatta sellaisilla tuloilla . - Parempi luopua sovinnolla - saahan tästä luopumiskorvauksen ja pellosta istuttamispalkkion . - Pankki ja verottajahan ne vievät sen rahan , mutta vieköön - kunhan päivä toiseksi muuttuu . - Sitä on tuo viljelijä pakosta kiinni tuossa pankissa . - Mutta onhan tuo ruvennut jo velatonkin päivä kuvastelemaan silmissä , nyt kun ei enää tarvitse otta lisää lainaa , maksaa vain entistä pois .

Hilda lyö tainta maahan niin ajatuksissaan , että säpsähtää , kun viilun päälle hänen eteensä ilmestyvät saappaat . - Jestas - mistä sinä siihen - mitä jos löin kuokalla .

- Etpä lyönyt - eikö sitä ruukata katsoa ennenkuin kuokka lyödään . - Vaikka oletko sinä tänä aamuna katsonut . - Minä vähän seurasin , että mitä se touhuaa . Välistä semmonen vauhti , että alta pois ja välillä taivaan rantoja vahtaa .

- Joo , nyt se alkaa taas sen opetussaarnansa . Aina se jaksaa neuvoa . - Uskos jo että tämän ikänen akka on mikä on . Hilda ajattelee itsekseen .- No niinkö otti päähän , että piti jalansyten tulla neuvomaan . - Turha siinä on neuvoa , kyllä ne taimet siinä kasvaa osaa . - Kato vaikka tuotakin riviä , noin hyvä - Hilda alkaa jo tulistua .

- Noh , noh . Enhän minä sitä , on vain kahvin aika .

- Oho , vai on .

Lähtevät tarpomaan eväitä kohti . Reppu on jo aamulla katsotun kiven luona . Sillä on hyvä istua .

- Kumma kun kädet tärisee , onko se niin kahvin tinka .

- Mikään kahvin tinka , - väsynyt sinä olet , vähän väliä nokallaan maassa . Puolittaisit tuon taimisäkin ennekuin lähdet kantamaan .

- Puolittaisit ? Ethän sinäkään puolita .

- No voi sinun jären juoksua . Minä nyt jaksan vaikka kaksi säkkiä , kun olen näin iso ja riski . Sinä tuommonen kipene . Täällä väsytät päivällä itsesi . Kuka se jaksaa kotona keittää ja tiskata illalla . - Minä saan oikaista selkäni kun kotiin mennään .

- Niinhän se on . Miksi sinun pitääkin olla niin vanhanaikainen mies , voisithan sinäkin tiskata .

- Onpa hyvää tämäkahvi , täytyy oikein nuuhkia . - Näkyy se tuo Einokin nauttivan kahvista , kun on noin onnellisessa hymyssä naama .

- Muistatko sinä Hilda , kun tehtiin tätä peltoa ? Aurinko paistoi ja tämä kivi oli niin mukavan laakea , kun tultiin tähän kahville . - Oltiin niin nuoria .

-Taivas - Hilda melkein vetäisee kahvinsa väärään kurkkuun , meinaa ihan punastua . - Tämäkö oli se kivi ? Minua niin pelotti , että jos naapuri näkee .

- Oiskohan tässä yhtä hyvä nyt , kuin silloin nuorena .

- Elä nyt höperehä ! Jos sillon nuorena naapuri olisi nähnyt , niin olisihan se ymmärtänyt . Mutta mitä se nyt sanos . - Juodaan vain nämä kahvit

- Juodaan . - Eino silmäilee ympärilleen . Mitenkähän monena keväänä tässä kerättiin kiviä ennen ohran kylvöä ?

- Monena - kato noita raunioita . - Minä olen tänä aamuna tehnyt ajatustyötä . - Olen ajatellut , että tämä ala kun istutetaan , on istutettu 25 hehtaaria - kaikki pellot , paitsi se pottumaa , mikä jätettiin ja se viimeksi ostettu pala . - Olen miettinyt , että tuliko meidän tehtyä turhaa työtä . - Raivattiin näin paljon peltoa , rakennettiin navetat ja kaikki tarpeellinen . Kaikki piti olla niin hyvin . Pellot yhtenäisinä alueina - sinä et sietänyt jos teki pellon sinne , toisen tänne . Ei meillä tehtiin kunnolla . - Ensimmäisten joukossa tehtiin leikkonurmikkokin pihalle . Ja toukotöihin alettiin mahdollisimman aikaisin , samoin AIV , heinät , puinnit - kaikki . Ja kun rupesi tämä aika muuttumaan , oltiin ensimmäisiä luopujia . - Olen miettinyt , olisiko kaiken voinut tehdä toisin . Olisiko ollut parempi jos ei olisi yritetty niin kovin .

- Ei olisi ollut . Minä olen sitä mieltä , että mies jos jotain tekee , niin tekee kunnolla . - Mitä se sellainen on , jos tekee vähän sinne päin . - Sellaisen on parempi olla yrittämättä . - Aikaansa on ihmisen elettävä , ei menneitä haikailla , ei tulevia pelätä . - Elämää on aina se päivä , mitä eletään . - Pitää uskaltaa tehdä ratkaisut .

- No silloinhan tämä meidän ratkaisu oli ihan oikein . - Minulla on tunne , että ympyrä sulkeutuu . - Maa palaa vuosituhantiseen olomuotoonsa . Me vain lainattiin sitä vähän aikaa . - Maa on hyvä , antoi meille leivän ja työn , elämän tarkoituksen sen aikaa kun me tarvittiin .

- Nyt käännetään lehteä elämäkirjassa . Aletaan uusi ympyrä - erilainen .

2 kommenttia:

  1. Ympyrä tosiaan, joskus tuntuu jotta onko tuossa hommassa tosiaan mitään mieltä mitä on tämän päivän maanviljely ja karjan pito. Maitotilat kannatta kun ne on tosi ISOJA, vähintään lähemmäs satapäinen karja pitää seistä navetassa.
    Monet pientilat on lopettaneet ja lopettaavat tai muuttaavat tuotantosuuntaa. Vaan semmosta se on, maalima muuttuu ja muutosten mukana on pysyttävä ja ohjeet tulee eu:sta kuin tehä :D

    VastaaPoista
  2. Se on tuo entis aika,ollut vähän erilaista nykyiseen verrattuna,nyky ihmiset ei mitään tee,ootetaan valmista:(,ennen piti hiki päässä,kuokan kans heilua ja oli karjaa rutkasti,mutta nyt ei kannata sekään,kun tää EU-direktiivi tuli,mokomakin,sen takia kaikki on mennyt pieleen hinnat vaan nousee,maaseudut autioituu:(.

    VastaaPoista