keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Illalla

Isä oli tullut töistä . Oli syöty . Tänään oli ollut kyljyksiä . - Joskus Rita oikein mielenkiinnolla odotti ruoka - aikaa sen takia , kun hänestä oli hupaisaa seurata isän ja äidin keskustelua . Usein he vertailivat kaikkea mahdollista , miten se oli ennen Suomessa js miten nyt täällä . Tänään äidin mielestä kyljykset olivat paljon parempia kuin Suomessa . Täällä nimittäin oli tuo shake and bake jauhe , ( suomeksi " ravista ja paista " ) mausteinen korppujauhoseos , mikä tekee kyljykset niin rapeiksi . - Eilen taas äiti oli ollut sitä mieltä , että sianlihapaistit eivät täällä maistuneet yhtä hyviltä kuin Suomessa . - Merkillistä .


Astiat oli pesty ja lähdettiin .


Ulkona oli kirpeä pakkanen . Kuu paistoi ohuen pilviverhon takaa . Sen ympärillä näytti olevan aivankuin rengas . Äiti kertoi , että ennen vanhat sanoivat , että se tiesi tuiskua . - Äiti ei pitänyt tuiskusta , sillä se tukkii aina tuon " raivein " , pihakäytävän .


Hakalalla , naapurissa taitaa olla jouluvalot . Mennäänkö tuolta koulun kulman kautta , niin nähdään . He kääntyivät vasemmalle pihalta tultuaan . Heti kadun risteykseen tullessaan he kokivat pienen yllätyksen . Hakalalla oli kyllä jouluvalot ja kauniit ne olivat , olohuoneen ikkunalle oli laitettu riviin monivärisiä pieniä valoja . Mutta ne eivät nyt olleet läheskään yhtä mielenkiintoisia , kuin se muu mitä he huomasivat .

Näkyi pientä liikehdintää Hakaloiden etuoven seutuvilla . Heillä oli niinsanottu lasikuisti etuoven puolella . Rita ei ollut kyllä koskaan nähnyt kenenkään siitä kulkevan , vaan kaikki käyttivät takaovea . Tämä sisäänkäynti koulun puoleisella sivulla oli samanlainen . Talo oli kadunkulmassa ja näinollen heille oli suora sisäänkäynti kahdelta suunnalta . - Mutta mikä kumma se liikehti tuolla etukuistin hämärällä seinustalla . Puut ja pensaat peittivät näkyvyyden , eikä ollut sopivaa liikaa kurkistella toisten pihapiiriin .

Äiti alkoi epäillä , että olisikohan täällä sittenkin tonttuja niinkuin Suomessa . Tontuillahan on tapana hiippailla talojen lähettyvillä näin ennen joulua . - Tontut ovat kyllä sellaisia vekkuleita , että monet eivät koskaan eläissään näe niitä . Siihen tarvitaan ripaus lapsenmieltä ja paljon mielikuvitusta .

Missähän Rexi mahtaa olla , äiti ihmetteli . Rexi oli Hakaloiden koira , kookas ja lempeä otus . Mrs Hakala oli kertonut , että Rexi oli suden ja paimenkoiran sekoitus , vähän saksanpaimenkoiran näköinen , mutta tummempi . No , varmaan hän on nukkumassa omassa tuolissaan takaeteisessä .

Mutta nyt matkaan , toiset varmaan jo odottavat .

Siellä täällä näkyi talojen ikkunoissa sieviä valoja . Yhdessä talossa oli laitettu katon räystäisiin lamppurivi . Aivan katonharjan huipulla loisti joulutähti .

No mutta mikäs se sieltä tulee . Varmaan arvaisit , jos tietäisit mihin suuntaa tässä oltiin menossa .

Jatkuu . . .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti