torstai 10. joulukuuta 2009

Päivällä

Tytöt palasivat kotiin . Siellä äiti oli laittanut itsensä jo päiväkuntoon . Hiukset olivat taidokkaalla rullakampauksella . Melkein joka päivä äidillä oli sama kampaus . Äkkipäätään sitä ihmettelee , miten joku viitsiikin joka päivä nähdä tuollaisen vaivan .- Voinhan minä oikeastaan kertoa , että se oli peruukki . Silloin olivat peruukit suurta muotia . Äidilläkin oli kaksi . Tämä rullakampaus oli oikeaa hiusta ja toinen keinoperuukki . Melkein jokaisella naisella kaupungissa oli peruukki , tai kaksi . Silloin oli muotia tupeerata tukka korkeaksi keoksi päälaelle , kuka mihinkin tyyliin . Äiti näytti nauttivan täysin siemauksin hiustensa ja niin myös vaatteiden laittamisesta . Joka kissanristiäisiin laitettiin uutta . Jokaiselle löytyi mieleistään hameen pituutta . Oli mini - midi - ja maxipituutta . Se oli todella hauskaa .

No hei , sieltäkö sitä tullaan jo , äiti sanoi . Joo - ja kuin yhteisestä sopimuksesta jättivät kertomatta enempää . - Me ei viitsittykään mennä kuin tuohon kirkon kohdalle . Lisa ei ollut päässyt lähtemään tarpeeksi ajoissa , niin arvelimme , että ei ennätetä ennen koulua . - Eikö mennä yhdessä sitten illalla . - No jo vain se mulle sopii .

Tytöt menivät olohuoneeseen ihmettelemään jouluikkunaa . Se oli kaunis molempien mielestä . Siihen aikaan Suomessa ei ainakaan maaseudulla laitettu tällaisia koristeita ja valoja .

Joulu täällä Canadassa oli jännittävää . Tavat olivat hiukan erilaiset . Kolmas joulu täällä " uudessa maassa ". Kahtena aikaisempana jouluna oli jännitetty sitä , tuleeko joulupukki aattona , vai ilmestyvätkö lahjat jouluyönä . Täällä kuulema joulupukki laskeutuu savupiipusta alas ja laittaa lahjat jokaiselle takan ympärille ripustettuihin sukkiin .

Mutta niin siinä vain oli käynyt kumpaisenakin jouluna , että kaikkiin suomalaisiin koteihin pukki oli tullut aattoiltana . Saahan nähdä , miten käy täällä Nakinassa .

Tytöt lähtivät kouluun . - mikähän lie ollutkin vikana tänään , kun kouluasiat eivät tahtoneet millään sopia Ritan ja Lisan ajatuksiin . Silloin tällöin he vilkaisivat toisiaan aivan kuin salaisen yhteisymmärryksen merkiksi .

Sitten tuli ruokatunnin aika . Siellä oli tapana käydä kotona ruokatunnilla . - Kouluruokailua ei ollut niinkuin täällä Suomessa . - Äiti oli lämmittänyt beefaroni purkin . Aina sellaisina päivinä , jolloin äidillä oli muuta puuhaa , hän avasi ja lämmitti Ritalle jonkin tällaisen valmisruoan . Ja ihaniahan ne toki olivat Ritan mielestä .

Äiti oli käynyt postissa lähettämässä joulukortit Suomeen . - Postinhoitajana oli Mrs Hughes , nimi oli hauska suomalaisten mielestä , sillä se lausuttiin suurinpiirtein " hius ". Hän oli ystävällinen pyöreä rouva . Hänen miehellään oli punainen tukka , niinkuin monilla irlantilaisilla on. He nimittäin oivat irlantilaisia .

Samalla reissulla äiti oli tehnyt myös ruokaostokset Hudson Bayssa ja tavannut siellä toisia suomalaisia rouvia . Oli ostettu äänilevyjä , canadalaisia joululauluja . Nyt äiti uteliaana kuunteli ostostaan ja kyllä hän näytti pitävän siitä , olihan siinä jo monet tutuiksi tulleet joululaulut .

Pian ruokatunti vierähti ja oli edessä muutamat iltapäivätunnit koulussa . Äiti kertoi , että oli sovittu toisten rouvien kanssa tulla iltakävelylle puoli seitsemän aikoihin . Voisi olla kivaa isommalla joukolla .

Siispä - hei siihen saakka ....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti