lauantai 6. syyskuuta 2008

Alku aina hankalaa , seisooko lopussa kiitos .

Huomaan että on yllättävän vaikeaa alkaa kirjoittamaan jotakin määrättyä tekstiä . Nyt olisi tarkoitus muistella vanhoja auvoisia aikoja . Olisi hyvinkin tärkeä kertoa nuoremmille sukupolville menneestä ajasta ja perheen vaiheista . Tuskan hiki tässä nousee pintaan .

Täytynee antaa muistojen tulvia esiin .

Elämä ei ollut kovin rikasta ja yltäkylläistä , päinvastoin . Muistelin juuri ruokapöydässä , miten yksinkertaista ja yksitoikkoista ruokataluos oli siihen aikaan . Ja ihme kyllä terveitä meistä kasvoi . Eipä juuri sairasteltu . Sota-aika vielä lisäsi niukkuutta ruokapöytään . Perustarvikkeet , kuten liha , leipä , perunat ja maito yleensä riittivät . Oli tietenkin sellaisiakin perheitä missä ei näitäkään ollut riittämiin .

Siihen aikaan , tottakai , talot olivat hirsistä rakenettuja . Meillä talo oli suuri . Pirtti ja neljä kamaria . Kamareista tosin ainoastaan yksi oli lämmin talvella . Sitä kutsuttiin peräkamariksi . Oli etukamari , missä ei ollut edes takkaa . Siellä säilytettiin ruokia . Sitten oli kartanokamari ja vielä yksi ihan viimeisenä , nimi on päässyt jo unohtumaan .

Tupa oli suuri 7 kertaa 7 metriä . Tupaa hallitsi iso leivinuuni . Sinne mahtui liki metriset halot . Halkoja kannettiin iso rovio uunin eteen . Usein jokainen isommasta pienimpää , eli minuun , oltiin kantamassa halkoja . Tottakai , tuotiin niin suuri sylys kuin ikinä vain jaksoi kantaa . Aina , kun tultiin eteiseen oven taa , huudettin suureen ääneen OVI AUKI . Sisällä olijat tiesivät tulla avaamaan ovea .

Eteisessä , eli verannolla , ei ollut ainoatakaan ehjää ikkunaruutua jäljellä . Oli muistaakseni jääneet laittamatta , kun tuli sota ja pula-aika .

Talo oli ostettu juuri ennen sotia , moni paikka talossa jäi keskeneräiseksi . Minä ainoastaan meistä lapsista , olen syntynyt Erolassa . Kaikki muut syntyivät Autiossa , isän syntymäkodissa . Sisko muisteli Erolaan muuttamista , miten ihanaa se oli . Ikkunoissa oli vaaleat puoliverhot , pirtti näytti avaralta . Päätyseinällä oli pöytä ja penkit . Peräseinällä kaksi sänkyä , nurkassa oleva suuri uuni oli valkaistu liitumaalilla . Pitkät penkit kiesivät pääty ja pihan puoli seinustaa . Oven pielessä oli "kirveskaha" ja isosta luonnoväärästä oksasta tehty naula hevosen länkiä ja sutsia varten . Maitokone siinä samassa ovinurkassa . "Astiakommuuti " ja astiahylly hellan ja uunin vieressä . Aivan erityisesti siskon mieleen olivat jääneet leveät lattialankut . Ne oli sahattu aikoinaan käsin Autiossa . Lankut eivät olleet sivuiltaan suoria , vaan luonnon mukaisia . Silloin oli lattiaa laitettaessa pitänyt latoa lankut vuorotellen leveä tyvipää ja latvapää vieretysten . Lattia oli kyllä komea , mutta höyläämättömästä laudasta . Voi vain kuvitella , miten suuri työ on ollut lattian pesussa . Katon rajassa oli orsia . Ne olivat vaatteiden , pärepuiden , reen teko tarpeiden kuivatusta varten . Niiden päällä säilytettiin kaikkea mahdollista .

Minä olen syntynyt talvisota vuonna . Silloin oli ollut tammikuun alun kovat pakkaset . Talossa oli sijoitettuna evakkoperhe . Tuvan lattialla vuoteita kaikille , koska ainoassa lämpimässä kamarissa synnytettiin minua maailmaan .

Kyllimarjaana

1 kommentti:

  1. En tiennyt että vain sinä olet Erolassa syntynyt. Missäs se Autio sitten on?

    VastaaPoista