keskiviikko 17. syyskuuta 2008

Luova tauko

Enpä olisi entisinä aikoina osannut hurjimmissakaan kuvitelmissa arvata , että joskus manaan sellaista juttua , kuin NETTI ei toimi . Minä , "vihtasaverikon "aikakaudella syntynyt . Ei voi kuin ihmetellä ihmettelemästä päästyäänkin . - Netti järjesti minulle luovan tauon pariksi päiväksi . Pelottaa , jos tämä muistojen penkominen lopahti .

Jospa muisteleisin meillä olleita kotiapulaisia .- Siihen aikaan oltiin piikomassa taikka palveluksessa . Jostakin syystä alettiin vierastaa noita nimikkeitä ja vähitellen kotiapulainen tuli yleiseen käyttöön .

Kaksi viimeistä olivat Pentikäisen Aino ja Laukkasen Anni . -Muistelen ensiksi Ainoa .

Ainosta minulle on jäänyt sellainen kuva , että hän oli hyvä ihminen . Me lapset viihdyttiin hänen kanssaan . Kova hän oli töitä tekemään , mutta kaikki ei aina onnistunut . - Joskus kun vilja ei ollut ihan hyvää , piti olla hyvä leipoja , jos meinasi leipää saada . Ainolta ei onnistunut leivän teko ollenkaan . Isä kielsi meitä moittimasta leipää , vaikka se olisi miten "likisattusta " tahansa . No ei moitittu , päinvastoin , kehua retosteltiin . Kyllä kai se Aino huomasi , että me puhuttiin suumme lämpimiksi .

Isä kysyikin Hanna-äitiä leipomaan . Hän leipoi mielestäni maailman parasta leipää . Hän opetti meidät kaikki leipomaan , jopa minutkin , alle kymmenvuotiaan . Hän neuvoi myös , että taikina pitää siunata ristillä , mikä tehtiin taikinan päälle . Tästä rististä näki myös milloin taikina oli noussut sopivasti . Yhä vieläkin siunaan leipätaikinani näin , etsin myös sitä lapsuudesta tuttua happamuusastetta .

Ainosta on muistikuva , että hänen uudet mononsa putosivat lieteen , kerroinkin jo siitä . - Aino oli " piikomassa " myöskin Autiossa . Autiossa oli Olli niminen kollikissa . Kissarutto mellasti perukalla ja Olli kuoli siihen . Me lapset surtiin kovasti . Kärtimme Ainon kaveriksi ja pidimme hautajaiset . Hauta tuli Aution navetan taakse . Aino veisasi meidän lasten kanssa haudalla . Etsimme sopivan litteän kiven hautapatsaaksi . Paavo hakkasi siihen nimen Olli .

Laukkasen Anni tuli meille Ainon jälkeen . Hän oli sirpakka nuori iloinen neitonen . Kulki tansseissa ja oli kova laulamaan . Päivisin , kun isommat sisaruksista olivat koulussa , Anni opetti minulle uusia muoti lauluja . Paavo ei ollut silloin enää koulussa , vaan isän mukana töissä . joskus taas metsällä . - Kerran olimme Annin kanssa hakemassa puita ja Anni huomasi Paavon olevan tulossa . Anni sanoi , mennäänpä punaamaan huulia . Kipaistiin pirttiin . Anni halusi ola nättinä ja minäkin sain punaiset huulet . Annilla oli kaunis ja kirkas ääni . Joskus kun hän kutsui lehmiä metsässä , ääni raikui kirkkaana ja kuuluvana . Minusta se oli kaunista ja arvelin lehmien mielellään tulevan kotiin .

Anni oli Aution Vienon sisar ja sitä kautta kai hänet löydettiin meille . Anni lähti aikanaan kotiinsa Kiuruveden Makkaraperälle . - Isä puheli meille , yritettäskö , jos pärjättäisiin jo "omine joukkoneen ", kun apulaisia ei tahdo löytyä . Niin päätettiin yrittää . Arvelen , että isosisko oli silloin päässyt ripikoulusta . Niin hän alkoi vastata naisväen töistä talossa . Minulla on muistikuva , että Elvikin rupesi opettelemaan lypsämistä . Paljoon nuorikin pystyy , jos on pakko . Nykyisin se ei olisi niin vaikeaa , mutta silloin , kun kaikki tehtiin käsin , lypsy ja pyykinpesu esimerkiksi . Isä oli navetassa tekemässä raskaimmat työt , mutta lypsää hän ei osannut . Maidonkin käsittely tehtiin kotona , laskettiin maitokoneella , separaattorilla . Kerma hapatettiin ja kirnuttiin voiksi . Ruokajuomana käytettiin kuorittua maitoa , elikkä kurria .

Niin , ei se kurri ole mikään nykyajan terve vaihtoehto , sillä se keksittiin jo kauan sitten . Tosin jossakin vaiheessa sitä ei juonut kukaan , korkeintaan salaa , tai nuukuuksissaan . Oikiaa maitua olla piti .

Kyllimarjaana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti