maanantai 8. syyskuuta 2008

Äiti

Äidistä minulla ei ole paljon muistoja.

Hän oli ollut sairaalassa pari vuotta ennen kuolemaansa ja pääsi käy määnkotonaainakin kerran , ehkä pari . Näiltä " kotilomilta " ovat nämä ainoat muistot .

Meillä oli Moisasen Helmi , serkkutyttö, apulaisena. - Muistan kun Helmi ja äiti keittivät kahvia ja joivat sitä Aution ( Mustola myöhemmin ) Vienon kanssa . Äidillä oli uudet saappaat ja Vieno ihasteli niitä . Äiti istui " pikkupöydän " reunalla jalat asetettuina päällekkäin hiukan ristiin ja pyöritteli toista nilkkaansa . Uusi nahka nitisi mukavasti . - Äidillä oli selkä kipeänä . Aune ja minä pienimpinä saimme kontata äidin selässä ja näin hieroa häntä .-Aikuiset hiukan säälittelivät minua, kun pitkän ikävän jälkeen seurasin häntä joka paikkaan pitämällä esiliinan helmasta kiinni . Illalla halusin nukkua vieressä . Aamulla kuitenkin heräsin kätkyessäni ja ajattelin ,että minut oli nostettusinne nukahtamiseni jälkeen .

Äidillä oli hehkuvan sininen " ysköspullo ". Sairauden takia häneltä tuli paljon limaa keuhkoista . Lima piti sylkeä tähän pulloon tartuntavaaran takia .

Muita muistoja minulla ei olekaan . - Hän meni takaisin sairaalaan , eikä tulut enää takaisin .

Oli myöhäinen syksy,kun isä sai kutsun tulla katsomaan häntä . Kotona odotimme pahojen aavistusten vallassa .

Vihdoin isä tuli takaisin Kyllösen Jussi-sedän kanssa .- Oli iltapäivä ja " puolisen " laittamisen aika . Perunat kiehuivat padassa . Sisko teki ruskeaa kastiketta . Istuimme hiljaa odottaen mikä viesti isällä on . Hiljaisella ja murtuneella äänellä hän sanoi , " äiti ei enää tule takaisin , hän on mennyt taivaan kotiin . - Sisko itki hellan ääressä , toiset nielivät kyyneleitään . Minä nojasin isän polveen . Tunsin suurta , mykkää ikävää . Minulla ei ole enää äitiä . - Aika pysähtyi .

Alkoivat hautajaisvalmistelut . Siinä touhussa unohtui välillä ikävä .

Äidin arkku , kaunis ja valkoinen laitettiin " puojiin " penkkien päälle . Naapurit kävivät veisaamassa .

Hautajais aamuna Aution Impi Sydänmaasta toi Aunelle ja minule mustasta langasta koneella neulotut villatakit . Etumustaan , nappien ja napinläpien viereen pystysuuntaan oli parsinneulalla kirjottu värillisiä kukkia . Olin ihastunut takkiini . Impi puhui isälle , on se hyvä että tuo Kyllikki on niin pieni , että ei ei ymmärrä vielä . - Minä tein aikaihmisille mieliksi ja leikin ymmärtämätöntä .

Ennen kirkolle vientiä arkku haettiin portaiden eteen penkkien päälle ja koristeltiin havuilla . Kansi avattiin ja veisattiin virsi " nyt ylös sieluni , nous ylös mullast' tästä . Opin tuon virren ensikuulemalta .

Kansi ruuvattiin kiinni , alkoi viimeinen matka . me lapset melkein kaikki jäimme kotiin . Oli kylmä ilma ja meillä ei ollut kunnon vaatteita , olihan pula-aika sodan jälkeen .

Kyllimarjaana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti