maanantai 8. syyskuuta 2008

Sotatalvi

Ankara pakkanen ja tuiskut ahdistivat silloin perukkaa ja koko pohjolaa . Lapsia syntyi , Pienellesaarelle Toivo ,meille minä , Syrjälään Martti ja Aholaan Toini . Toivo ja Toini juuri talvisodan alkamisen aikoihin . Ja aiemmin vuonna -39 ,Autioon Maija , Alangolle Erkki ja Kylänsaarelle Pauli . -39 syntyneitä on varmaan myös Aholan Anja . Joka perheessä oli jo useampia lapsia , meillä eniten , viisi ennestään . Miehet oli kutsuttu sotaan melkein joka talosta . Molemmat isän veljet Aate ja Eino muiden mukana . Äidit jäivät kotiin lapsikatraan kanssa . Isäkin oli kutsuttu , mutta hän ei ehtinyt rintamalle koska talvisota loppui 13.3.1940 .

Voimme vain kuvitella tunnelmia perheissä . Koko perukalla oli radio ainoastaan meillä . Uutisten aikana kertyi pirtti täyteen väkeä kuuntelemaan sodan tapahtumia .

Elettiin omavaraistaloudessa . Muutama lehmä ja lammas . Sian porsas haettiin keväällä . Viljaa kasvatettiin , samoin perunaa . Tämä riitti juuri ja juuri omiin tarpeisiin . Mutta tuli eteen tiukemmat ajat , kun kaikesta piti ruveta luovuttamaan osa valtiolle . Rintamalla olijat piti muonittaa .

Alkoi välirauhan aika 13.3.1940-15.6.41


Erolassa

Isä ja molemmat velipuolet Eino ja Aate asuivat Autiossa aina sotien alkamiseen asti . Isän isä kuoli 30-luvun loppu vuosina . Sen jälkeen talo jaettiin kolmen veljeksen kesken . Sisaret olivat jo aiemmin muuttaneet pois avioiduttuaan . Eino jäi Autioon ja sai äitinsä osan talosta . Isän äitipuoli " Hanna-äiti "jäi asumaan Einon nuoren perheen kanssa . Aate rakensi Alangon ja isä osti Erolan . Erolan omisti Saara Piippo , Jussi Piipon leski . Erola oli lohkaistu Junnosta , kun siellä olivat kolme veljestä , Jussi , Reeti ja Matti jakaneet talon . Isä sai Autiosta maata ja rajat sopivat osin yhteen . Minulla ei ole ihan selvää kuvaa , mitkä pellot ovat olleet Autioon ja mitkä Junnoon kuuluvia .

Kaikki näytti alkavan hyvin , mutta sota toi mukanaan huolen ja murheen .
Siihen aikaan sairastettiin paljon tuberkuloosia , eli "keuhkotautia ". Kumpulaisen mökissä oli kaksi tytärtä kuollut ja isä Antti sairastui myös . Antti haki Erolasta maitoa ja varmaan äiti imetyksen heikentämänä sai tartunnan .

Oli tullut yskää ja kuumeilua . Viimein selvisi että se oli keuhkotauti .

Kaikki muutui .

Kyllimarjaana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti